Het Koningsplein is misschien wel het lelijkste, saaiste en meest sfeerloze stukje Tilburg, daar wilde ik verandering in brengen en dat deed ik op deze manier.
PODCAST
Voor onderzoek heb ik een podcast opgenomen. 
Zo kwam ik erachter waar men behoefte aan had en waar het probleem van het plein nou precies lag.


KERSTKAART
Brabants Dagblad:

"Al jaren zijn er plannen voor het Koningsplein maar er verandert steeds niks. Aangezien het mij te lang duurde, begon ik alvast.  Voor een onderzoek naar social design heb ik het Koningsplein als speeltuin beschouwd. Ik begon met kleien op de zaterdagmarkt, daarbij nam ik ook een podcast op en vroeg de voorbijgangers wat ze van het Koningsplein vinden en wat ze graag zouden zien veranderen. De volgende dag heb ik lelijke koekjes gebakken als metafoor voor het plein en heb deze vervolgens op het plein versierd. In één van de vele gesprekken vertelde een meneer mij dat hij het zo jammer vond dat het plein ook amper wordt meegenomen in de feestelijke kerstversiering. Daarom besloot ik daar zelf maar actie te ondernemen. 

Om de buurtbewoners ook bij dit project te betrekken, vroeg ik hen of ze iets van kerstversiering wilden doneren aan mij. Zo creëerden we uiteindelijk een boom met van allerlei versiersels. Na een week lang op het plein te hebben gestaan, vond ik dat de boom nog wel wat extra waardering kon gebruiken. Daarom heb ik 250 kerstkaarten laten drukken en deze bij de buren uitgedeeld als een soort van souvenir. Zij kunnen deze kaart vervolgens weer aan hun familie of vrienden toesturen en iedereen een fijn kerstfeest toewensen. 

Of de boom het plein nou daadwerkelijk zoveel mooier heeft gemaakt is discutabel, maar juist die ironie wilde ik opzoeken. Ik heb in ieder geval wel meer mensen aan het lachen gekregen en dat doet me goed."

You may also like

Back to Top